מסע חייה של אמא רחל

רחל, אחת מ"ארבע האמהות" של עם ישראל, לצד שרה, רבקה ולאה, מתוארת בתורה כאישה בעלת תפקיד משמעותי. יעקב, בהנחיית אמו, יוצא למסע אל מולדתו של אמו בחיפוש אחר אישה, ושם הוא פוגש את רחל, בת דודתו.

יעקב מציע ללבן, אביה של רחל, לעבוד אצלו במשך שבע שנים בתמורה לנישואין עם רחל. אולם, לבן מרמה אותו ומחליף את רחל באחותה הגדולה לאה ביום החתונה. רחל מסייעת ליעקב לחשוף את התרמית, ויעקב מסכים לעבוד שבע שנים נוספות כדי להינשא לרחל.

רחל, המתמודדת עם עקרות, מציעה ליעקב את שפחתה בלהה כאישה, בתקווה שדרכה תוכל להביא ילדים לעולם. בלהה יולדת שני בנים, אך רחל אינה מצליחה לגדלם כשלה. גם לאה, אחותה של רחל, מציעה ליעקב את שפחתה זילפה כאישה, וזילפה יולדת שני בנים נוספים. לבסוף, רחל עצמה זוכה להרות ויולדת את בנה יוסף, ולאחר מכן את בנה בנימין.

לאחר שנים של עבודה אצל לבן, יעקב מקבל הוראה לשוב לארץ כנען עם משפחתו. לפני עזיבתם, רחל גונבת בסתר את אלילי לבן, ה"תרפים", מתוך רצון להרחיק את אביה מעבודת אלילים. יעקב, שאינו מודע למעשיה של רחל, מכריז שכל מי שיימצא עם האלילים לא יחיה.

בדרכם חזרה לכנען, רחל יולדת את בנה השני, בנימין, אך הלידה קשה והיא נפטרת במהלכה. רחל נקברת במקום מותה, על אם הדרך לאפרת, ולא לצד האבות במערת המכפלה בחברון. יעקב בוחר לקבור אותה בבית לחם, מתוך ידיעה שזהו המקום בו יעברו בני ישראל בגלותם בעתיד, בתקווה שרחל תוכל להתערב למענם.

קברה של רחל בבית לחם הפך לאתר מקודש ומוקד עלייה לרגל עבור יהודים לאורך הדורות, המחפשים נחמה ותפילה. רחל מסמלת את האם הנלחמת למען ילדיה ומתפללת לשלומם, ומלמדת אותנו את חשיבות התפילה הבלתי פוסקת לגאולה.

תיקון רחל ותיקון לאה

תיקון חצות, הנקרא גם תיקון רחל ותיקון לאה, מתייחס למסורת לפיה רחל ולאה מתפללות על עם ישראל בחצות הלילה. רחל עולה לשמים וזועקת על סבלם של בניה בגלות, בעוד לאה מתפללת לשכינה, לגאולה ולירושלים. תפילותיהן של רחל ולאה מסמלות את האהבה והדאגה האימהית לעם ישראל ואת התקווה לגאולה.

המקובלים בישיבת קבר רחל יתפללו עבורך

נתפלל עליך אצל אמא רחל

הישועה שלך קרובה לבוא !

זה הרגע שלך להעביר שם לתפילה